Фудбал‎ > ‎

ФК Радник, Колонија

31. августа 1966. године основан је ФК Радник из Смедеревске Паланке. Настао је из истоименог спортског друштва. Назив Радник, добио је зато што се налази на територији Радничког насеља „Колонија“.

Први председник Скупштине био је Велимир – Веља Стојановић, а председник клуба Миливоје – Мида Давидовић. Место тренера припало је Пери Петровићу „Зољи“, а на утакмице се ишло шпедитером који је возио Лека Божић. Прво такмичење Радник је имао у лиги Младеновачког подсавеза, а прву званичну утакмицу је одиграо у Голобоку против Победе и забележио пораз од 2:1. Највеће име у историји Радника, као играч и тренер био је Радомир Цанковић.

Седамдесетих година прошлог века, Радник је два пута био првак у Шумадијској лиги, али због финансијских средстава прелаз у виши ранг био је препуштен другопласираним екипама, Шумадинцу из Наталинаца и Слоги из Баточине. Када је дошло до нове регионалне поделе, Радник је припао Подунавском округу и такмичио се у Међуопштинској лиги Смедерево-Смедеревска Паланка- Велика Плана, а 1978. године, као првак ушао је у Регионалну Подунавску лигу. Највећи лигашки успех је био, такмичењем у Другој Српској лиги, када су играле и екипа са подручја Беогрда, Вождовац , Хајдук, као и Ваљевски Крушик, Лозница.

После тога играли су у Подунавској зони и окружној лиги, а протекла сезона је била најлошија за овај фудбалски колектив. У окружној лиги заузели су последње место и преселили се у општинску Јасеничку лигу. Уз помоћи локалне самоуправе, на чело Радника стао је нови председник клуба Урош Милојевић и потпредседник Зоран Маријановић. Главни оперативац у клубу је секретар Жељко Милић, а место тренера је поверено Драгану Голубовићу.

Први део такмичења у Јасеничкој лиги је завршен, а екипа са Радничког насеља има максималан учинак. Остварене су све победе и са предношћу од шест бодова испред Шумадије из Азање, главни су кандидати за освајањем првог места и повратак на старе стазе успеха. У јесењем делу првенства, дрес је знојило 19. играча, а највећи допринос је дао Момир Ђуричковић који је на једанаест утакмица постигао 18. голова, само се против Паланке уписао пет пута. Иначе гол разлика је 54:6 .

Највеће победе су остварене на гостујућим теренима, када су високо поразили Беле орлове и Паланку са 10:0. На Колонији је Пролетер из Мале Плане испраћен са 7:2, а Водице са 5:0. Екипа је највише пута играла у саставу: Ђорђевић, Тодосијевић, Петровић, Бачаревић, Шево, Мартиновић, Усаиновић, М.Стојадиновић, Ђуричковић, Гајић, П.Стојадиновић. Успеху су допринели још: Матејић, Глишић, Поповић, Илић, Милојевић, Ђурђевић, Обрадовић, Д.Стојадиновић.

Референце:

Comments