Планинарење

Ово је страна посвећена планинарењу у Смедеревској Паланци.
Својевремено је Смедеревска Паланка имала два планинарска клуба а данас само планинарски клуб Спортског друштва "Јасеница".

Група ентузијаста, љубитеља планина се окупила и више стотина чланова и 1948. године основала Планинарско друштво. Формалном оснивању друштва претходио је излет 11 Паланчана на Планиницу. Одушевљени излетом и дочеком планинара из Љубљане они су одлучили да оснују Планинарско друштво у Паланци коме су дали име Јасеница.
Убрзо је Планинарско друштво Јасеница достигло велики број чланова међу којима су већина били и смучари те ради комплетирања активности Смучарска секција СД Јасеница припојена је Планинарском друштву и тако је настало Планинарско смучарско друштво Јасеница.
Након периода успона у ком је друштво имало више стотина чланова организовало на стотине масовних излета у свим крајевима бивше Југославије високогорских успона врхови у Југославији и Европи као што су Гросглокнер Олимп Рила Герлаховски штит,...), од 1992. до 1995. године, због стања у земљи, уследио је период стагнације са нешто мање активности, али је крајем 1996. године поново активиран рад друштва, а већ 1997. године „Јасеница“ је завршила са 110 чланова и преко 40 изведених планинарских акција (успони, походи, туре, трансверзале, логоровања...).
На ванредној Скупштини 25. новембра 1997. године у складу са новим Законом о спорту Републике Србије
извршена је трансформација Друштва и од тада Одлуком Скупштине носи назив СПОРТСКО ДРУШТВО ЈАСЕНИЦА које у свом саставу има три клуба планинарски оријентациони и смучарски.
Из гласила планинарског клуба "Јасеница" "Преко планине до здравља"Подстранице (1): Јасеничка трансверзала
Comments